Tarihin En KANLI Savaşı: Stalingard

Tarihte Yaşanmış Olan En Kanlı Savaş: Stalingard


Tarihte birçok savaş yaşandı. Ve sonucunda birçok insan öldü. Peki tarihin en kanlı savaşı hangi savaştı?

Merhaba dostlarım, bu yazımda sizlere tarihte yaşanmış olan en kanlı savaşı yani Stalingard hakkında bilgiler vereceğim. Çünkü geçmiş tarihimizi bilmek önemli. Her ne kadar Türk tarihi olmasa da başka devletlerin tarihini bilmek hem önemli hem de genel kültürümüzü arttırır. O zamaaaan aşağıdaki satırlarla sizleri yalnız bırakayım. Ayrıca yazımı okurken eğer eksik veya yanlış bir bilgi verdiysem bunu yorumlarda belirtirseniz çok sevinirim. Şimdiden teşekkürler!😃🙏

Adolf Hitler'in, 21 Haziran 1941'de Sovyetler Birliği'ne saldırmasıyla tarihin en kanlı savaşlarından birisi yaşandı. Milyonlarca kişinin öldüğü bu savaşta, Naziler 2 Şubat 1943 tarihinde Stalingrad'da yenildiler. Stalingrad savunması, askeri tarihçi Antony Beevor'ın Yapı Kredi Yayınları'ndan çıkan Stalingrad adlı kitabında an be an anlatılıyor. Beevor'ın Rus şair Tyutçev'den "Rusya akılla anlaşılamaz" alıntısıyla betimlediği Stalingrad savunması Naziler'in 9 Mayıs 1945'te Berlin'de teslim olmasıyla son bulan çözülme sürecinin de başlangıcı.

Tarihte Yaşanmış Olan En Kanlı Savaş: Stalingard

Nazilerin Barbarossa adını verdiği Sovyetler'e karşı yönelik bu harekatın ilk yılında Almanlar, Leningrad-Moskova-Roskov hattına ulaştı ve Kızıl Ordu'nun başarılı savunmasıyla ve imdadına yetişen Rusya kışı ile Moskova işgalden kurtuldu.

Tarihte Yaşanmış Olan En Kanlı Savaş: Stalingard

1942 yazında Kafkasya petrollerine ulaşmak isteyen Nazi ordularının bir kolu, cephenin güneyine yöneldi ve Sovyet liderinin adını taşıyan Stalingrad önlerine geldi. Topçu ateşi, Alman Hava Kuvvetleri Luftwaffe'nin saldırılarıyla harabeye dönen Volga kıyısındaki kentte savaş artık sokak çatışmaları biçimini aldı. Ancak üç ay süren sokak savaşlarında ilerleme hızı giderek yavaşladı. Bununla birlikte kentin yüzde doksanı Alman kuvvetlerinin kontrolüne geçmişti.

Tarihte Yaşanmış Olan En Kanlı Savaş: Stalingard

1942 Ekim'inin ortalarından itibaren Volga kıyılarına iyiden iyiye sıkışan Sovyet birlikleri, nehrin donmaya başlamasıyla ikmal ve takviye de alamaz hale geldiler. Yine de inatla sürdürülen direnme Kasım ayı ortalarına kadar tutunmayı başardı. Daha sonra dar bir kıyı şeridinde sıkışmış olan savunma, ikiye bölündü. Kızıl Ekim Çelik Fabrikası, Traktör Fabrikası, Barrikadi Top Fabrikası, Ana Demiryolu İstasyonu ve Mamayev Kurgan tepesi uğruna sürdürülen direnme, tarihe geçti.

Tarihin En KANLI Savaşı: Stalingard

Yine de inatla sürdürülen direnme Kasım ayı ortalarına kadar tutunmayı başardı. Daha sonra dar bir kıyı şeridinde sıkışmış olan savunma, ikiye bölündü. Kızıl Ekim Çelik Fabrikası, Traktör Fabrikası, Barrikadi Top Fabrikası, Ana Demiryolu İstasyonu ve Mamayev Kurgan tepesi uğruna sürdürülen direnme, tarihe geçti.

Kızıl Ordu 1942 Kasım'ında Uranüs Harekâtı ile Almanların kenti kuşatan 6. Ordu'suna saldırıya geçti. Bu beklenmedik saldırı ile Alman ordusu kıskaca alındı; Rusya kışının şiddetini artırmasının yardımıyla da ordu dağıtıldı ve 2 Şubat'ta sağ kalanlar teslim oldu.

Beevor'ın asker mektuplarından ve resmi belgelerden edindiği bilgilerde Kızıl Ordu askerlerinin bu savaşta akıl almaz bir direniş sergilediğini ortaya koyuyor. Askerlerin yanı sıra, öğrenciler, işçiler, kadınlardan oluşan milislerin, Kızıl Ordu'ya zaman kazandırmak için silahsız bir şekilde Alman panzerlerinin üzerine gittiğini ve ölüme yürüdüğü örnekleri sıralıyor.

Yazar Stalin'in emriyle savaştan geri duranların hiçbir müsamaha gösterilmeksizin aileleri de dahil ağır bir şekilde cezalandırıldığını da kitabında anlatıyor. Savaş boyunca 13 bin 500 kişinin idam edildiğini, cephe gerisinde Sovyetler Birliği'nin siyasi polis örgütü olan NKVD birliklerinin geri çekilmeleri önlemek ve çekilenleri idam etmek için beklediğini Sovyet askeri raporlarına dayalı olarak anlatıyor. Ancak Sovyetler'deki olağanüstü direnişin bununla açıklanamayacağını da ekliyor.

Tarihin En KANLI Savaşı: Stalingard

Savaşın yarattığı en büyük yıkımlardan biri de sivillereydi. Alman birlikleri girdikleri köyleri yakıp yıkıyor geriye ise harabe ve ölüler kalıyordu. Beevor, Rusya kışına dayanabilmek için sivillerin kıyafet ve ayakkabılarına Almanlar tarafından el konularak çıplak bir şekilde sokağa atıldıklarını da anlatıyor. Naziler, sivillerin yiyeceklerine de el koyuyordu. Yazar, Kızıl Ordu'nun da Almanlar tarafından kullanılmasın diyerek köyleri tahrip ettiğini anlatıyor.

Yorumlar